Vanaf 1 april 2020 doet u PMD bij het restafval. Onze afvalverwerker scheidt het PMD machinaal van het restafval. We noemen dat nascheiding. De inzameling van PMD in zakken is op 1 april gestopt. U kunt dus geen PMD in zakken meer aanbieden. Oók niet op de milieustraat.
Veel gestelde vragen
Wij hebben de meest gestelde vragen met de antwoorden voor u verzameld. Staat uw vraag er niet bij? Bel het callcenter nascheiding van Schäfer: 0800 – 400 20 50
Wat is nascheiding?
Bij nascheiding worden bepaalde afvalsoorten, in dit geval dus PMD, door de afvalverwerker machinaal uit het restafval gehaald. Hierdoor is het niet nodig om dit afval apart in te zamelen. U kunt dit proces in het filmpje bekijken.
Kan ik PMD na 1 april nog gescheiden inleveren?
Nee. Per 1 april stopt de inzameling van PMD in zakken. De gemeente heeft vanaf deze datum geen mogelijkheden meer om PMD apart te laten verwerken. U kunt PMD daarom niet meer gescheiden inleveren. Oók niet op de milieustraat.
Ik kan mijn afval niet kwijt. Kan ik alsnog een grotere of extra container aanvragen?
In maart heeft de gemeente alle kleine minicontainers omgewisseld voor grote containers én op aanvraag extra containers geleverd. In principe heeft iedereen nu dus een passende maat container. Heeft u door omstandigheden de omwisselactie gemist en kunt u uw afval niet goed kwijt in de container die u heeft? Bel dan het klant contact centrum op 14071. We zoeken dan in overleg een oplossing.
Kan ik mijn grote container nu nog omwisselen in een kleine container?
U kunt uw container in het najaar van 2020 omwisselen. Naar verwachting is dan duidelijk hoe de afvalstoffenheffing in 2021 berekend wordt. Bovendien hebben zowel inwoners als gemeente dan ervaring opgedaan met de nieuwe wijze van PMD-inzameling. Naar aanleiding daarvan kunt u zo nodig uw container (opnieuw) omwisselen. Wij informeren u daarover via de website en de Oegstgeester Courant.
Kan ik mijn container later dit jaar nog omwisselen?
Ja, dat kan in het najaar van 2020. Naar verwachting is dan duidelijk hoe de afvalstoffenheffing in 2021 berekend wordt. Bovendien hebben zowel inwoners als gemeente dan ervaring opgedaan met de nieuwe wijze van PMD-inzameling. Naar aanleiding daarvan kunt u zo nodig uw container (opnieuw) omwisselen. Wij informeren u daarover via de website en de Oegstgeester Courant.
Welk effect heeft nascheiding op de afvalstoffenheffing?
Aan het nascheiden van PMD uit het restafval zijn geen extra kosten verbonden. Deze overstap heeft daarom in 2020 geen effect op de afvalstoffenheffing. De tarieven voor de afvalstoffenheffing in 2021 zijn nog niet bekend. In de loop van dit jaar neemt de gemeenteraad een besluit over de manier waarop de afvalstoffenheffing in 2021 berekend wordt. Zodra de tarieven voor de afvalstoffenheffing in 2021 bekend zijn, is het mogelijk (weer) een kleine container aan te vragen of de extra container in te leveren.
Zijn er kosten verbonden aan een grotere of extra container?
Nee, in 2020 zijn hier geen kosten aan verbonden. De tarieven voor de afvalstoffenheffing in 2021 zijn nog niet bekend. In de loop van dit jaar neemt de gemeenteraad een besluit over de manier waarop de afvalstoffenheffing in 2021 berekend wordt. Zodra de tarieven voor de afvalstoffenheffing in 2021 bekend zijn, is het mogelijk (weer) een kleine container aan te vragen of de extra container in te leveren. Op deze pagina vindt u meer informatie over minicontainer restafval en GFT.
Heb ik een grote of een kleine container?
Weet u niet of u een kleine of een grote container heeft? Op deze pagina vindt u ook meer informatie over minicontainer restafval en GFT.
Ik heb nog PMD-zakken in huis. Wat moet ik daarmee doen?
U mag deze zakken houden voor eigen gebruik. U kunt er géén PMD meer in aanbieden.
Hoe werkt de scheidingsinstallatie?
Bij afvalenergiebedrijf AVR gaat het restafval door een geavanceerde scheidingsinstallatie. Een magneet haalt eerst alle ijzerhoudende materialen eruit. De rest komt op de een grote zeef terecht. Hier wordt het afval gescheiden op grootte. In de volgende installatie stuiteren de driedimensionale producten, zoals drankenkartons, naar beneden. De rest gaat via loopbanden omhoog. Een infrarood scanner scant het restafval dat voorbijkomt. Lucht blaast folies en plastics uit het restafval. Het PMD-afval is nu gescheiden van het restafval. U kunt dit proces bekijken in een filmpje.
Waarom kiest de gemeente voor nascheiding van PMD en niet meer voor bronscheiding?
Gemiddeld wordt 27% van al het herbruikbaar PMD in Oegstgeest apart in de speciale afvalzakken aangeboden. Een groot deel verdwijnt echter nog in de restafvalcontainer. Als we ál het PMD via de restafvalcontainer door AVR laten nascheiden, wordt een scheiding– en recyclepercentage behaald van 70%. Daardoor kunnen meer grondstoffen hergebruikt worden en zetten we een goede eerste stap in de richting van ons doel, minder dan 100 kg restafval per bewoner en 75% afvalscheiding in 2023.
Waarom zijn we niet eerder gestart met nascheiding?
In de afgelopen jaren is de technologie voor nascheiden van PMD enorm verbeterd waardoor de keuze op dit moment interessant geworden is voor Oegstgeest. Ook was er in het verleden nog geen capaciteit beschikbaar bij onze afvalverwerker. Inmiddels is die capaciteit wel beschikbaar.
Ik voel me er niet prettig bij om PMD bij het restafval te doen.
Dat begrijpen we, en het is heel fijn dat u in de afgelopen tijd moeite heeft gedaan om PMD apart te houden. Als we naar het hele dorp kijken is het echter zo dat we door nascheiding meer PMD kunnen scheiden en ook daadwerkelijk kunnen recyclen. Om die reden hebben wij toch besloten over te stappen op nascheiding.
Ik scheid mijn afval. Heeft dat nog wel zin of komt alles op één hoop?
Ja, dat heeft zeker zin. Voor glas, papier en karton, textiel en groente-, fruit- en tuinafval is thuis scheiden het meest efficiënt. De gescheiden ingezamelde materialen zijn grondstoffen voor nieuwe producten. Het glas komt via de glasfabrieken terug in nieuwe glazen verpakkingen. Het oud papier komt via kartonfabrieken weer terug in bijvoorbeeld kartonnen dozen. Goede kleding krijgt een tweede leven en van de overige textielvezels worden bijvoorbeeld poetslappen gemaakt die onder andere door garagebedrijven worden gebruikt en de vezels worden gebruikt voor onder andere het maken van dekens, vulmateriaal of vilt voor geluidsisolatie. Van het groente-, fruit- en tuinafval wordt compost gemaakt dat weer gebruikt wordt om de bodemstructuur te verbeteren. Het is en blijft dus belangrijk om deze stromen goed te scheiden en apart aan te bieden.