De maatregelen van de regering betekenen dat wij alleen de afspraken aan de balies van publiekszaken bij de gemeente behandelen die niet kunnen wachten. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om: geboorteaangifte en overlijden.
Als uw afspraak niet door gaat, dan wordt er contact met u opgenomen om de afspraak af te zeggen. U wordt benaderd en u hoeft ons niet te bellen. Heeft u last van een verkoudheid, hoesten of koorts? En heeft u een afspraak bij de gemeente, dan verzoeken wij u vriendelijk om later een nieuwe afspraak te maken.
Vooralsnog gaat de overige dienstverlening van de gemeente Oegstgeest beperkt door. Houd u er wel rekening mee dat het langer kan duren, aangezien er minder medewerkers dan gewoonlijk in het gemeentehuis aanwezig zijn.
Veel gestelde vragen / FAQ
Afspraken en openingstijden gemeente
1. Ik heb een afspraak bij de gemeente, gaat deze door?
2. Wat moet ik doen als ik een afspraak wil maken bij de gemeente?
We vragen u zoveel mogelijk digitaal via onze website te regelen of de afspraak uit te stellen. Is dat echt niet mogelijk, bel dan 14 071. Houd u er rekening mee dat u mogelijk langer dan gebruikelijk in de wacht staat.
3. Ik wil onze bruiloft verplaatsen, kan dat?
Ja, als uw trouwerij valt in de periode waarvoor de landellijke maatregelen gelden, dan kunt u kosteloos een nieuwe datum afspreken. Vul een contactformulier in of bel met 14 071. Houd u er rekening mee dat u mogelijk langer dan gebruikelijk in de wacht staat.
4. Kan ik mijn aangevraagde paspoort, ID kaart, rijbewijs ophalen bij het gemeentehuis?
Het ophalen van deze documenten stellen we zoveel mogelijk uit tot de maatregelen zijn opgeheven. Dit kan als uw huidige document nog niet verlopen is of als u nog niet gaat reizen. Uw kunt uw document afhalen tot 3 maanden na de datum van de aanvraag, deze datum kunt u vinden op uw afhaalbewijs. Als de termijn van 3 maanden voor 6 april verlopen is kunt u het document wel af komen halen.
Moet u het document op basis van bovenstaande toch voor 6 april komen afhalen, dan moet u eerst bellen met 14071.
Wilt u niet komen als u hoest, verkouden bent, keelpijn of koorts heeft?
5. Is de milieustraat open?
Ja, de milieustraat gaat op woensdagen tot nader order langer open. De openingstijden op woensdag worden van 08:00 tot 16:00 uur en woensdagavond van 18:00 tot 20:30 uur. Zo hopen we de bezoeken aan de milieustraat beter te kunnen spreiden en de drukte voor iedereen te verminderen.
De genomen maatregelen om de veiligheid van onze medewerkers te garanderen blijven van kracht: er kunnen maximaal 5 auto’s het terrein op. De openingstijden op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag blijven van 08:00 tot 12:30 uur. Op de zaterdagen blijft de milieustraat vanwege de verkeersveiligheid gesloten.
Extra inzameldagen grof afval
Ook blijven we voorlopig in plaats van één keer per maand, wekelijks het grof afval op de woensdagen inzamelen. Let op: u moet hiervoor wel een afspraak maken want grof afval wat niet aangemeld is wordt niet meegenomen. Een afspraak maken kan online.
We merken dat er soms ook papier/karton- en glasafval meegenomen wordt naar de milieustraat. Dit is niet de bedoeling en u wacht dan misschien onnodig lang. Voor het aanbieden van dit soort afval kunt u direct terecht bij de ondergrondse containers in het dorp.
6. Gaan de raadsvergaderingen door?
De gemeenteraad stelt de gezondheid van inwoners, medewerkers en de raads- en commissieleden voorop. Daarom wordt steeds afgewogen of en op welke manier raads- en commissievergaderingen moeten plaatsvinden. De meest actuele informatie vindt u op de website van de gemeenteraad.
Kinderen
1. Hoe zit het met de kinderopvang in Oegstgeest?
De kinderopvang (dagopvang, buitenschoolse opvang, gastouderopvang en peuteropvang) in Oegstgeest werkt volgens de richtlijnen van het ministerie van SZW met betrekking tot het coronavirus. Ouders die in een beroepsgroep vermeld op de door het ministerie aangegeven ‘cruciale beroepen-lijst’ werken en die zelf geen alternatieve opvang kunnen regelen, kunnen wél gebruik van onderwijs en kinderopvang blijven maken. Zij kunnen daarvoor direct contact met de school/kinderopvang in kwestie opnemen. U kunt ook mailen naar noodopvang@sko-oegstgeest.nl.
Het gaat daarbij sowieso om ouders die beiden een cruciaal beroep hebben en eenoudergezinnen waarvan de ouder een cruciaal beroep heeft. In situaties waarbij één van de twee ouders een cruciaal beroep heeft en de andere ouder niet, is het verzoek om zelf de kinderopvang te regelen. Wanneer dat niet lukt kan er een beroep worden gedaan op de school en/of kinderopvang.
Ouders die kinderopvangtoeslag ontvangen, dienen de factuur zoals gebruikelijk te betalen en geen wijzigingen aan te brengen in hun opgave bij de belastingdienst. Voor peuteropvang geldt vooralsnog dezelfde richtlijn, ook indien u geen kinderopvangtoeslag ontvangt.
In de loop van deze week wordt er door het ministerie verder bekend gemaakt hoe het de komende periode rond de betaling en vergoeding van de kinderopvang zal verlopen.
Het ministerie van SZW adviseert ouders /verzorgers om het volgende te (blijven) doen:
- Betaal de factuur voor opvang zoals u dat altijd doet.
- Pas niets aan bij de Belastingdienst voor uw kinderopvangtoeslag, zo houdt u uw recht op opvang en de toeslag en wordt deze doorbetaald.
- U hoeft geen wijzigingen door te geven of uw kinderopvang stop te zetten.
Onderstaand antwoord geldt voor alle scholen aangesloten bij PROO en SCOL.
De scholen voor primair onderwijs die zijn aangesloten bij PROO en SCOL bieden ook alleen opvang aan kinderen waarvan een van beide beide ouders in de cruciale sector werkt, dan wel een eenoudergezin waarvan de ouder in de cruciale sector werkt. De komende dagen wordt gekeken of de huidige wijze van opvang wordt gehandhaafd, of dat het op een andere manier ingericht gaat worden, bijvoorbeeld in samenwerking met andere scholen of kinderopvang.
2. Opvang buiten reguliere openingstijden bij kinderopvang
Ouders met een bestaand contract
Alle kinderopvangorganisaties (behalve Compananny) bieden, zolang de capaciteit dat toelaat, voor de ‘eigen’ kinderen zélf de benodigde avond-, nacht- en weekendopvang. Dit in het belang van de kinderen; hen zo lang mogelijk een vertrouwde plek en vertrouwde gezichten bieden. U kunt hiervoor contact met uw eigen kinderopvangorganisatie opnemen. Kinderopvangorganisaties informeren hun ouders zelf ook over de mogelijkheden en bereikbaarheid.
Ouders zonder een bestaand contract en ouders met een contract bij Compananny
Voor ouders die normaal gesproken nooit gebruik van kinderopvang maken (en dus niet al een contract bij één van de aanbieders hebben) en voor ouders met een contract bij Compananny, gaat Stichting Kinderopvang Oegstgeest de noodopvang verzorgen en de loketfunctie invullen. Ouders kunnen direct contact met SKO opnemen over de opvangmogelijkheden.
SKO is daarvoor 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar op:
- 071-5159800 (van 9.00 tot 17.00 uur bereikbaar)
- 06-82549219 (van 17:00 tot 9:00 uur en in het weekend bereikbaar)
U kunt ook mailen naar noodopvang@sko-oegstgeest.nl
Het kan zijn dat kinderopvangorganisaties hun opvang, wanneer het om erg kleine aantallen gaat, clusteren, zodat er niet op meerdere locaties slechts één kind opgevangen wordt.
Oproep aan ouders waarvan één ouder een cruciaal beroep heeft
Aan ouders waarvan slechts één van de twee een cruciaal beroep heeft, is de oproep om alleen van de 24-uurs noodopvang gebruik te maken op het moment dat er écht geen andere opvangmogelijkheden zijn. Wij vinden het belangrijk zo lang mogelijk opvang te kunnen bieden aan kinderen van ouders in cruciale beroepen die dit het hardst nodig hebben. Alle organisaties doen hiervoor hun best, maar de capaciteit is beperkt. En op het moment dat er steeds meer mensen ziek worden, dus personeel uitvalt en de vraag toeneemt, wordt deze capaciteit steeds beperkter. Daarom een dringende oproep aan u om alleen een beroep op de noodopvang te doen wanneer u niet anders kan.
(Extra) opvang is voor ouders kosteloos
Voor ouders in cruciale beroepen die extra uren opvang nodig hebben (buiten hun reguliere afname) is deze extra opvang kosteloos. Dit geldt ook voor de ouders in cruciale beroepen die normaal gesproken geen gebruik van een kinderopvangorganisatie maken, maar dat nu wel doen.
Ouders (ook ouders die nu geen gebruik van opvang kunnen maken) wordt gevraagd hun reguliere factuur gewoon te blijven betalen, ook de eigen bijdrage. Op een later moment zal dit naar alle waarschijnlijkheid gecompenseerd worden. Brancheorganisaties zijn op dit moment met het ministerie van SZW in overleg hoe dit georganiseerd kan worden.
3. Mogen kinderen nog wel met meer dan 3 vriendjes buitenspelen?
Ja. Jonge kinderen (jonger dan 12 jaar) mogen nog wel met elkaar blijven buitenspelen. Het RIVM benadrukt dat dit geen gevaar voor de gezondheid oplevert. Dringend advies is wel om het aantal jonge kinderen dat samen speelt te beperken. De ouders of verzorgers die toezicht houden en die géén lid zijn van hetzelfde gezin, moeten wel 1,5 meter afstand tot elkaar houden.
Markten en winkels
1. Kunnen winkels en supermarkten geopend blijven?
Winkels en supermarkten kunnen open blijven als zij ervoor zorgen dat iedereen in de winkel zich kan houden aan de veilige afstand van 1,5 meter.
Ook klanten zelf moeten zich aan de regel van 1,5 meter afstand houden om veilig te kunnen blijven winkelen. Verkoop van hun producten – vanuit de winkel of online - kan wel doorgaan. Ook hier moet iedereen zich kunnen houden aan de veilige afstand van 1,5 meter.
2. Is de weekmarkt open?
Ja vooralsnog is de markt in Oegstgeest nog open. Voor markten geldt een aparte regeling, omdat markten soms deel uitmaken van de voedselketen. Wij vragen u de aangegeven 1,5 meter afstand in acht te houden. Werken deze maatregelen niet, dan heeft de voorzitter van de veiligheidsregio alsnog de mogelijkheid om tot sluiting over te gaan.
Bijstandsuitkering
1. Wordt mijn uitkering uitbetaald?
Ja, uw uitkering wordt uitbetaald, tenzij u bericht heeft gekregen dat u eerst nog gegevens moet inleveren. De betaaldata van de uitkeringen is de 23ste van elke maand. Mocht dit in een weekend vallen, dan streven we ernaar de betalingen voor het weekend te verwerken.
2. Kan ik mijn klantmanager telefonisch bereiken?
Ja, dat kan op werkdagen tussen 09.00 en 11.00 uur.
3. Kan ik een afspraak maken met mijn klantmanager?
Uw consulent zal u telefonisch te woord staan.
4. Ik heb een bijstandsuitkering aangevraagd. Wanneer krijg ik een besluit hierover?
De gemeente neemt binnen 8 weken een besluit over uw aanvraag.
5. Ik heb bijzondere bijstand aangevraagd. Wanneer krijg ik een besluit hierover?
De gemeente neemt binnen 8 weken een besluit over uw aanvraag.
Ondernemers
Kijk voor veelgestelde ondernemersvragen op de pagina met informatie over de coronamaatregelen speciaal voor ondernemers.
Noodverordening, maatregelen en handhaving
1. Veelgestelde vragen en antwoorden over de maatregelen en handhaving
Deze vindt u op de website van de Rijksoverheid.
2. Wat betekent de noodverordening?
Via een noodverordening kunnen burgemeesters de aangekondigde maatregelen van de rijksoverheid uitvoeren. Op 26 maart heeft de voorzitter van Veiligheidsregio Hollands Midden de nieuwe Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Hollands Midden afgekondigd. Kortweg betekent dit dat het verboden is om bijeenkomsten te hebben of te organiseren en dat het verboden is om in de openbare ruimte minder dan 1,5 meter afstand tot elkaar te bewaren. Er kunnen boetes worden uitgedeeld als men zich niet aan deze regels houdt.
Op 1 april zijn er aanvullende maatregelen in de noodverordening opgenomen.
Dit betekent dat:
- De bestaande maatregelen in de noodverordening van 26 maart zijn verlengd tot en met 28 april. Kortweg is het verboden om bijeenkomsten te hebben of te organiseren en om in de openbare ruimte minder dan 1,5 meter afstand tot elkaar te bewaren. Er kunnen boetes worden uitgedeeld als men zich niet aan deze regels houdt.
- Evenementen zijn nog steeds verboden tot 1 juni.
- Als nieuwe maatregel geldt dat het tot en met 10 mei verboden is om als toerist in onze regio te overnachten op recreatieparken, campings, jachthavens, via tijdelijke kamerverhuur of in B&B’s. Uitgezonderd hiervan zijn vaste standplaatsen en tijdelijke bewoning.
Kijk hier voor de volledige tekst van de noodverordening en de aanvulling hierop van 1 april.
3. Waarom is een noodverordening nodig?
De rijksoverheid heeft een verbod afgekondigd op alle evenementen en een verbod op het niet bewaren van 1,5 meter afstand tot elkaar. De bedoeling is om verdere besmetting te beperken. Een piek in de besmetting is gevaarlijk, omdat de capaciteit van de ziekenhuizen dit niet aan kan. Om dit te voorkomen deze ingrijpende maatregel.
De voorzitter van Veiligheidsregio Hollands Midden heeft op 26 maart een nieuwe zogeheten noodverordening afgekondigd. Dit betekent dat activiteiten die in strijd zijn met de aangekondigde maatregelen en plaatsvinden vanaf 26 maart strafbaar zijn. De Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Hollands Midden d.d. 26 maart 2020 betekent kortweg dat het verboden is om bijeenkomsten te hebben of te organiseren en dat het verboden is om in de openbare ruimte minder dan 1,5 meter afstand tot elkaar te bewaren.
Een verordening is bedoeld voor een langere periode en richt zich direct tot iedereen in het gebied. Als je deze negeert bega je een misdrijf en ben je direct strafbaar. Omdat we iedereen tegelijkertijd in Hollands Midden willen bereiken en de maatregel een afschrikkende werking moet hebben (strafblad bij misdrijf), is hiervoor gekozen.
De maatregel geldt voor een ieder die in Nederland verblijft. Daar waar mensen bij elkaar komen voor vermaak of in verenigings- of gemeenteverband (kerk of moskee). Dus theater, sportbeoefening, speeltuinen, verenigingen, kerken, clubs, horecagelegenheden, film, musea, festival, huwelijk, begrafenis. Of je wel of niet voor toegang moet betalen maakt niet uit. Ook niet dat in de regel altijd dezelfde groep personen ernaar toe gaat. Het maakt daarbij niet uit of de bijeenkomst binnen of buiten wordt gehouden. Ook wordt geen verschil gemaakt tussen bijvoorbeeld bezoekers van een festival of het bedienend personeel.
De voorzitter van de veiligheidsregio kan bepalen om bepaalde locaties te sluiten om zo groepsvorming te voorkomen. Denk hierbij aan campings, recreatieparken, parken, natuurgebieden, stranden, et cetera. Zie voor meer informatie “Groepsvorming en samenscholingsverbod”.
- Noodverordening artikelen 39 Wet veiligheidsregio’s en
- 176 Gemeentewet op 3e Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Hollands Midden
De Gemeentewet en de Wet Veiligheidsregio’s staan beiden helder uitgelegd op www.burgemeesters.nl.
4. Wat betekent een verbod op groepsvorming?
Door het beperken van sociale contacten is de kans kleiner dat je elkaar besmet. In de noodverordening staat beschreven dat het in het gehele grondgebied van Hollands Midden verboden is je op te houden in een groep van drie of meer mensen als je geen 1,5 meter afstand van elkaar houdt. Van verboden groepsvorming is dus sprake als drie of meer mensen, die geen huishouden vormen, niet de 1,5 meter afstand in acht nemen. Er geldt altijd dat je 1,5 meter afstand moet houden in groepen van drie of meer personen, tenzij:|
- Het gaat om mensen vanuit één gezin of huishouden
- Het gaat om spelende kinderen (onder de twaalf jaar) onder toezicht van hun ouders of voogden. Daarbij geldt dat zo mogelijk door de kinderen, en in ieder geval door ouders een afstand van 1,5 meter tot elkaar wordt gewaarborgd.
Dit verbod geldt overal in de regio Hollands Midden in de openbare ruimte.
Wordt er gehandhaafd op het groepsvormingsverbod?
Ja, daar wordt op gehandhaafd. Het optreden van gemeentelijke handhaving en politie is er zoveel mogelijk op gericht in gesprek te gaan zodat regels worden nageleefd. Er kunnen, als overtreders niet luisteren, boetes worden uitgedeeld als geen 1,5 meter afstand wordt gehouden in groepen van drie of meer personen.
Hoe hoog is de boete?
De exacte hoogte van de boete moet nog worden vastgesteld. De boete kan oplopen tot 400 euro. Voor bedrijven kan de boete oplopen tot 4.000 euro.
5. Mogen kinderen nog wel met meer dan 3 vriendjes buitenspelen?
Ja. Jonge kinderen (jonger dan 12 jaar) mogen nog wel met elkaar blijven buitenspelen. Het RIVM benadrukt dat dit geen gevaar voor de gezondheid oplevert. Dringend advies is wel om het aantal jonge kinderen dat samen speelt te beperken. De ouders of verzorgers die toezicht houden en die géén lid zijn van hetzelfde gezin, moeten wel 1,5 meter afstand tot elkaar houden.
6. Kan ik nog wel buiten sporten met een groep?
Nee. Blijf zoveel mogelijk thuis. Een frisse neus halen is prima, maar ga niet sporten in groepsverband. Gebruik dus ook hier weer het gezond verstand: niet in groepen de straat op, en sowieso 1,5 meter afstand houden.
7. Hoe wordt de noodverordening in Oegstgeest gehandhaafd?
De handhavers van de gemeente (buitengewoon opsporingsambtenaren) en de politie zien toe op alle aspecten van de noodverordening. Afhankelijk van de situatie kan een forse bekeuring worden gegeven, bijvoorbeeld als groepsvorming plaatsvindt waarbij mensen niet genoeg afstand houden tot elkaar. Ook kan een zeer hoge last onder dwangsom (dat is ook een soort bekeuring) worden opgelegd, bijvoorbeeld als een café toch open is. Het optreden van handhaving en politie is er zoveel mogelijk op gericht in gesprek te gaan zodat regels worden nageleefd, om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.
8. Is een studentenhuis ook een huishouden?
Ja. Veel studentenhuizen hebben zelf aanvullende regels opgesteld.
Overige vragen
1. Waar kan ik terecht met vragen of zorgen?
Op onze website vindt u diverse informatie bij (praktische) vragen of bij zorgen.
2. Wat zijn de regels voor evenementen?
Het verbod op evenementen is verlengd tot 1 september 2020. Evenementen die hierdoor afgelast moeten worden, worden in principe verschoven naar 2021. Voor evenementen na 1 september 2020 zijn nog geen vergunningen verleend. Vergunningverlening zal onder meer afhankelijk zijn van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus en de beschikbaarheid van hulpdiensten.
3. Waar kan ik meer informatie vinden over de gevolgen van de maatregelen voor de cultuursector?
De landelijke overheid neemt extra maatregelen. De laatste stand van zaken vind je hier: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/cultuur.
4. Hoe werkt het met gevonden en verloren voorwerpen?
Meld gevonden voorwerpen op de website verlorenofgevonden.nl en bewaar ze thuis.
1 uitzondering: gevonden Nederlandse reisdocumenten moet u wél inleveren bij de balie. Dat kan van maandag tot en met vrijdag, van 9.00 – 12.00 uur.
Ophalen na 28 april
Haal verloren voorwerpen zoveel mogelijk op na 28 april.
1 uitzondering: wanneer u het voorwerp echt dringend nodig heeft en er geen alternatief is. Bel in dat geval tussen 09:00 en 12.00 uur met telefoon 14 071.
Hier staan alle veel gestelde vragen die betrekking hebben op Oegstgeest. Staat uw vraag er niet bij kijk dan ook eens bij de veel gestelde vragen van Veiligheids Regio Midden.
Andere vraag aan de gemeente?
Heeft u een andere vraag aan de gemeente? Neem dan contact op via het contactformulier.
Heeft u een dringende vraag, dan kunt u ook bellen met telefoonnummer 14 071. Houd u er rekening mee dat u mogelijk langer dan gebruikelijk in de wacht staat.